ΈΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΕΥΘΎΝΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΠΑΓΊΔΑ

0
302

Τον Ιανουάριο του 1915, ενώ οι Τούρκοι δεν είχαν υποστεί ακόμα ήττες στην Καλλίπολη και στο κουτ-Ουλ-Αμάρε, ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Έντουαρντ Γκρέι πρότεινε στην Ελλάδα σημαντικά κομμάτια γης στα παράλια της Μικράς Ασίας. Σε αντάλλαγμα, ζητήθηκε από την Ελλάδα να βοηθήσει τους συμμάχους στο σερβικό μέτωπο. Χρειάζονταν φθηνό αίμα. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που είχε ειπωθεί. Η Ελλάδα, ωστόσο, προτίμησε να παραμείνει ουδέτερη.

Τον Φεβρουάριο του 1915, όταν ο Βενιζέλος προσφέρθηκε να στείλει στρατεύματα στα Δαρδανέλια μαζί με τα κράτη της Αντάντ ως αποτέλεσμα της πίεσης, ο Έλληνας βασιλιάς Κωνσταντίνος, του οποίου η σύζυγος ήταν αδελφή του Γερμανού Κάιζερ, αρνήθηκε αυτή την προσφορά και απέρριψε τον Βενιζέλο. Η νέα κυβέρνηση που σχηματίστηκε από τον Γούναρη συνέχισε να καθυστερεί τις προτάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου. Νέες εκλογές πραγματοποιήθηκαν τον Μάιο του 1915. Ο λαός επέλεξε τον Βενιζέλο, ο οποίος υποστήριζε τον πόλεμο. Τον Σεπτέμβριο του 1915, όταν η Βουλγαρία εισήλθε στον πόλεμο από την πλευρά των Γερμανών, τα κράτη της Αντάντ ήθελαν να συμπεριλάβουν ξανά την Ελλάδα στον πόλεμο.

Ο βασιλιάς απομάκρυνε και πάλι τον Βενιζέλο, ο οποίος υποστήριξε αυτή την πρόταση, από την εξουσία. Στις 26 Μαΐου 1916, όταν οι Βούλγαροι και οι Γερμανοί επιτέθηκαν από το βορρά, το βέλος χτυπήθηκε. Στις 30 Ιουλίου 1916 ξέσπασε το κίνημα Εθνικής Άμυνας και ο Βενιζέλος σχημάτισε κυβέρνηση αντιπολίτευσης, κινούμενος πρώτα στην Κρήτη και στη συνέχεια στη Θεσσαλονίκη. Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος παραιτήθηκε και αντικαταστάθηκε από τον βασιλιά Αλέξανδρο. Φτάνοντας στην Αθήνα στις 14 Ιουνίου 1917, ο Βενιζέλος άρχισε τις προετοιμασίες για πόλεμο το Σεπτέμβριο του 1918, όταν οι ελληνικοί στρατοί νίκησαν τις βουλγαρικές και γερμανικές δυνάμεις. Τώρα ο Βενιζέλος ήταν Νικηφόρος πολιτικός. Η μεγάλη είχε ανοίξει δρόμο για τον Βενιζέλο. Το φθινόπωρο του 1918, στην εορταστική διάθεση, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί την καταστροφή που θα έφερνε ο ερχόμενος χρόνος.

ΜΟΊΡΑ ΠΟΥ ΔΙΑΜΌΡΦΩΣΑΝ ΟΙ ΙΤΑΛΟΊ

Οι Ιταλοί εισέβαλαν στην Αττάλεια στις 28 Μαρτίου 1919, ενώ η ειρηνευτική διάσκεψη ήταν σε εξέλιξη και άρχισαν να προχωρούν Βόρεια. Σύμφωνα με αυτούς, αυτή η κατοχή είχε τους λόγους της. Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, Η Ρωσία, η Βρετανία και η Γαλλία συμφώνησαν να δώσουν στην Ιταλία ένα σημαντικό κομμάτι της Ανατολίας στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Λονδίνου του 1915.

Ωστόσο, η συμφωνία Sykes Picot το 1916 δεν τήρησε αυτή την υπόσχεση. Το 1917, οι Ιταλοί Γάλλοι και Βρετανοί έδωσαν στους Ιταλούς το δικαίωμα να μοιραστούν ξανά με τη Συνθήκη του Αγίου Jean de Maurienne. Ωστόσο, τα ιταλικά συμφέροντα αγνοήθηκαν αργότερα από τη διατριβή του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Balfour επειδή η Ρωσία δεν συμμετείχε στη συμφωνία αυτή. Η Ελλάδα θα καλύψει αυτό το κενό. Οι Ιταλοί ήταν εξοργισμένοι.

ΒΡΕΤΑΝΙΚΉ ΟΡΓΉ ΚΑΙ ΡΟΉ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΊΑΣ

Σε μια συνάντηση με τους προέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας στις αρχές Μαΐου, ο Βρετανός πρωθυπουργός και οπαδός του ελληνιστικού πολιτισμού Λόιντ Τζορτζ πίεσε για μια απόφαση που πρέπει να ληφθεί για τη Σμύρνη. Είδε την ιταλική εισβολή στην Αττάλεια και την κατοχή τους στο νότο ως τρέλα. Είχαν αυτές τις συζητήσεις. Lloyd George: “αν δεν κάνουμε κάτι, οι Ιταλοί θα ξεφύγουν από αυτό και θα σκίσουν ένα μεγάλο κομμάτι από τη Μικρά Ασία. Εν τω μεταξύ, οι Τούρκοι μπορούν να σφάξουν τους Έλληνες και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα.”Σε απάντηση, ο Πρόεδρος Ουίλσον είπε:” Γιατί δεν λέμε στους Έλληνες να πάνε στη Σμύρνη τώρα; Έχετε καμία αντίρρηση;”όταν ρώτησε τον Lloyd George:” όχι, δεν έχω καμία αντίρρηση.””Δεν έχω καμία αντίρρηση, αλλά πρέπει να ενημερώσουμε τους Ιταλούς για αυτό”, δήλωσε ο Κλεμανσό, ο γάλλος πρωθυπουργός. Οι Ιταλοί τότε ρώτησαν: “Γιατί οι Σύμμαχοι δεν κάνουν αυτό το καθήκον;”η απάντηση που έλαβαν όταν είπαν ήταν:” δεν δίνουμε τους στρατιώτες μας στη διοίκηση ενός Έλληνα στρατηγού.”

ΗΜΈΡΑ ΤΗΣ ΑΠΌΦΑΣΗΣ

Στις 6 Μαΐου 1919 ο Λόιντ Γεώργιος ρώτησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό Βενιζέλο: “είναι έτοιμα τα στρατεύματά σας;”Βενιζέλος:” ναι, είναι έτοιμος. Για ποιο σκοπό; Lloyd George: “ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Wilson, ο γάλλος πρωθυπουργός Clemenceau και εγώ αποφασίσαμε ότι πρέπει να εισβάλετε στη Σμύρνη.”Βενιζέλος:” είμαστε έτοιμοι.”αυτή ήταν η αρχή του τέλους. Οι ελληνικές δυνάμεις θα έρχονταν στη Σμύρνη υπό την προστασία των συμμάχων. Η λεγόμενη δικαιολογία ήταν να εξασφαλιστεί η ασφάλεια της ζωής της Ελληνικής Μειονότητας μέσα και γύρω από τη Σμύρνη. Καθώς ελήφθησαν όλες αυτές οι αποφάσεις, ο αντίπαλος του Βενιζέλου, στρατηγός Μεταξάς, σχολίασε: “Η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να αποικίσει και να διαχειριστεί μια πολύ μεγάλη έκταση γης.”Ο χρόνος θα αποκάλυπτε ότι ο Μεταξάς είχε δίκιο.

Ένας Αμερικανός διπλωμάτης που παρακολούθησε τη Διάσκεψη Ειρήνης αντιτάχθηκε επίσης στην ελληνική κατοχή της Σμύρνης και του λιμανιού της και είπε: “η Σμύρνη είναι τα μάτια, τα στόματα και τα ρουθούνια του λαού της Ανατολίας.”Οι Ιταλοί έκαναν επίσης εξαιρετικά ταπεινωτικά σχόλια για την Ελληνική ιδέα της Μεγάλης. Ενάντια στους Έλληνες, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι ο Ελληνισμός ήταν πολύ παλαιότερος από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, οι Ιταλοί χρησιμοποίησαν τη φράση “κοίλη Ελληνιστική μεγαλομανία”.

ΒΡΕΤΑΝΟΊ ΕΠΊΣΗΣ ΚΑΤΆ ΤΗΣ ΑΠΌΦΑΣΗΣ

Η προσφορά της Σμύρνης και της Μικράς Ασίας στους Έλληνες είχε ήδη επικριθεί από ορισμένους πολιτικούς και στρατιώτες στη Βρετανία, οι οποίοι ήταν στην πρώτη θέση μεταξύ των ίσων. Ο στρατηγός Γιώργος Μιλνέ, αρχιστράτηγος των βρετανικών δυνάμεων κατοχής στην Κωνσταντινούπολη, αναγκάστηκε να ενημερώσει το υπουργικό συμβούλιο του πολέμου στις 20 Φεβρουαρίου 1919 ότι σε περίπτωση εισβολής της Σμύρνης από τους Έλληνες, περίμενε να εξεγερθούν οι Τούρκοι.

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία και η ανακωχή του Μούδρου, ο Ύπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου ναύαρχος Σόμερσετ Κάλθορπ, η Κωνσταντινούπολη διαπραγματεύεται εκ μέρους των κατοχικών δυνάμεων, στις 3 Απριλίου 1919: “η ανατολική ακτή του Αιγαίου, Η Αυτοκρατορία δεν θα μεγαλώσει με σοβαρό τρόπο, ελπίζω, ευτυχία και ευημερία στους οπαδούς μια τέτοια κίνηση, όχι το αντίστροφο”, είπε. Λίγο αργότερα, στις 18 απριλίου 1919, ο Λόρδος Κέρζον, ως αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, έγραψε στο μνημόνιο προκλητική τον πρωθυπουργό: “μπορεί οι Έλληνες, που δεν μπορεί να εξασφαλίσει, ώστε μέσα σε πέντε μίλια από τις πύλες της Θεσσαλονίκης, επιτρέπεται να καταλαμβάνουν και να κυβερνούν μια μεγάλη πόλη όπως η Σμύρνη και μια επαρχία σαν Aydin; Πώς μπορεί ο Lloyd George να αγνοήσει τέτοιες προειδοποιήσεις;”

ΑΡΧΉ ΤΗΣ “ΑΡΧΉΣ ΤΟΥ ΤΈΛΟΥΣ”

Ο Βενιζέλος ήταν αισιόδοξος για την προσγείωση στη Σμύρνη. Εκτίμησε ότι οι Τούρκοι δεν θα έδειχναν αντίσταση. Εκτιμούσε ότι ο στρατός ενός πολιτικά κατακερματισμένου κράτους δεν μπορούσε να πολεμήσει και θα υποχωρούσε. Το πρωί της 12ης Απριλίου 1919, έγινε η πρώτη προσπάθεια. Στον Βαλκανικό Πόλεμο, το ελληνικό καταδρομικό Αβέρωφ, το οποίο και μόνο κατάφερε να ξεφορτωθεί τα νησιά του Αιγαίου, αγκυροβόλησε στη Σμύρνη και αποβίβασε μια διμοιρία. Δεν υπήρξε αντίδραση στη Σμύρνη. Ένα μήνα αργότερα, στις 12 Μαΐου 1919, ο Βρετανός ναύαρχος Calthorpe έπλευσε από την Κωνσταντινούπολη στη Σμύρνη στο θωρηκτό HMS Iron Duke. Συνάντησε τον Γάλλο ναύαρχο στη θάλασσα και έφτασε στη Σμύρνη το απόγευμα της 13ης Μαΐου.

Η γαλλική Foca, οι Ιταλοί Karaburun, η βρετανική Uzunada και οι Έλληνες θα καταλάβουν επίσης το κοντινό Sanjak Tabya της πόλης. Το Αμερικανικό Ναυτικό συμμετείχε επίσης στον στόλο εισβολής. Στις 14 Μαΐου 1919, ο μεγάλος Βεζίρης Νταμάτ Φερίτ Πασά πληροφορήθηκε ότι μόνο οι προμαχώνες θα καταλαμβάνονταν και δεν έγινε καμία αναφορά στην απομάκρυνση. Η σκοτεινή μέρα ξεκίνησε στις 15 Μαΐου 1919. Η Σμύρνη ήταν κατεχόμενη. Ο σεισμός που προκλήθηκε από αυτή την κατοχή ήταν τόσο μεγάλος που αποτέλεσε την κύρια ενέργεια του κινήματος Kuvayi Milliye, το οποίο ξεκίνησε υπό την ηγεσία του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Αυτή η κατοχή συγκέντρωσε τους πολιτικά θρυμματισμένους Τούρκους.

Ο ΘΥΜΌΣ ΤΟΥ ΤΣΌΡΤΣΙΛ

Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, Βρετανός Υπουργός Ναυτικού κατά τη διάρκεια του πολέμου, περιέγραψε πόσο λάθος ήταν η απόφαση εισβολής στη Σμύρνη στο βιβλίο του world in Crisis, το οποίο αργότερα έγραψε: “έλαβα τα νέα αυτού του τρομερού γεγονότος σε μια όμορφη βραδιά στο Παρίσι και τρομοκρατήθηκα. Οι προσωπικές μου απόψεις που ανέφερα στο Γενικό Επιτελείο δεν ελήφθησαν υπόψη. Παρά τις τάσεις της βρετανικής στρατιωτικής σκέψης υπέρ των Τούρκων, ήταν αδύνατο να τους συγχωρήσουμε ότι επέτρεψαν τέτοιες διηγηματικές ενέργειες που θα μας προκαλούσαν κάθε είδους προβλήματα, ενώ οι πόροι μας μειώνονταν ραγδαία…οι αξιωματικοί μας, δύο, τρεις, παρακολουθούσαν την παράδοση πυρομαχικών και όπλων σε όλη τη Μικρά Ασία, στο πλαίσιο της ανακωχής, με στρατούς…Μια μεγάλη ποσότητα τουφέκια, πολυβόλα, κανόνια και σφαίρες συλλέχθηκαν εύκολα από τους παραδοθέντες Τούρκους. Αλλά από εκείνο το σημείο, το τουρκικό έθνος συνειδητοποίησε ότι δεν πρέπει να υπακούουν ούτε στη Βρετανία ούτε στον στρατηγό Allenby, αλλά στην Ελλάδα, την οποία μισούσαν και περιφρονούσαν για εκατοντάδες χρόνια, την οποία πάντα χτυπούσαν. Είναι εντελώς εκτός ελέγχου.

Οι εντολές των Βρετανών αξιωματικών δεν ακούστηκαν πρώτα, στη συνέχεια προσβλήθηκαν και τελικά αναγκάστηκαν να φύγουν για να σώσουν τη ζωή τους ή να ξεφύγουν από την αιχμαλωσία… Αυτή η μεγάλη ποσότητα όπλων και πυρομαχικών που συλλέχθηκαν μεταφέρθηκε και πάλι από τους Βρετανούς στον έλεγχο των Τούρκων μέσα σε μια εβδομάδα. Ο Μουσταφά Κεμάλ, “άνθρωπος της μοίρας”, ως επαναστάτης που επαναστάτησε εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης στην Κωνσταντινούπολη, έχει όλες τις ιδιότητες ενός πολεμιστή πρίγκιπα, καθώς και δύναμη τώρα… η ελληνική κατάκτηση των Τούρκων δεν θα μπορούσε να είναι μια μοίρα μοίρα που κανένας Τούρκος δεν θα μπορούσε να δεχτεί… Αν και κοιμήθηκε από όνειρα, μολυσμένα από δολοφονίες, σάπια από κακοδιαχείριση, κλονισμένα από μακρούς καταστροφικούς πολέμους, ήττες και η αυτοκρατορία του κατέρρευσε, ο Τούρκος ήταν ακόμα ζωντανός.”

Ο ΒΡΌΧΟΣ ΤΗΣ «ΝΊΚΗΣ ΚΑΙ ΉΤΤΑΣ»

Η διαδικασία, η οποία ξεκίνησε με την εισβολή της Ανατολίας από 55 πολεμικά πλοία το πρωί της 13ης Νοεμβρίου 1918, πυροδότησε έναν μεγάλο πόλεμο ύπαρξης και απελευθέρωσης υπό την ηγεσία του Μουσταφά Κεμάλ στις 15 Μαΐου, όταν η Ελλάδα εξέδωσε στρατεύματα στη Σμύρνη, τη σημαντικότερη πόλη της Ανατολίας που άνοιξε στον έξω κόσμο. Στις 15 Μαΐου 1919, με την ενθάρρυνση και την υποκίνηση της Δύσης, οι ελληνικοί στρατοί, που θριαμβευτικά πήγαν στη Σμύρνη για να μην επιστρέψουν ποτέ, υποχώρησαν το πρωί της 9ης Σεπτεμβρίου 1922, αφήνοντας πίσω τους τα σώματα 40 χιλιάδων νέων σε άθλια κατάσταση.

Δεν υποχώρησαν μόνο από την επικράτεια της Ανατολίας. Αναγκάστηκαν να φύγουν. Ήταν μια τέτοια παράτυπη διαφυγή που δεν είχαν καν χρόνο να πάρουν εκείνους που κολύμπησαν στα πολεμικά πλοία που έφυγαν από το λιμάνι. Ένα από τα γεγονότα που διέπουν τον ιμπεριαλισμό και το μίσος της Τουρκίας και του Ατατούρκ της Δύσης είναι αυτό που συνέβη στο λιμάνι της Σμύρνης εκείνη την ημέρα.

ΖΩΈΣ ΧΆΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΜΑΝΊΑ

Ας πάμε πίσω μια εβδομάδα. Ελληνικά 1. 26 Αυγούστου 1922, 7 ημέρες μετά τη μεγάλη επίθεση, ο στρατηγός Νικόλαος Τρικούπης, ο διοικητής του σώματος, έγραψε στα απομνημονεύματά του: “οι διοικητές των μικρότερων στρατευμάτων ανέφεραν ότι οι στρατιώτες τους δεν ήθελαν να πάνε εναντίον των Τούρκων. Κάποιοι είχαν εγκαταλείψει τις αμυντικές θέσεις που είχαν αρχικά καταλάβει. Κάποιοι είπαν ότι αν συνέχιζαν αυτό, θα έδεναν τους αξιωματικούς τους και θα τους παρέδιδαν στους Τούρκους, γιατί θα καταστρέφονταν μάταια. 12 όταν αντιμετωπίζετε αυτή την κατάσταση. Κάλεσα τον διοικητή του πυροβολικού της Μεραρχίας και είπα στους Τούρκους να ανοίξουν πυρ με τα κανόνια της Μεραρχίας.

Αλλά η πυρκαγιά πυροβολικού δεν ξεκίνησε. Λίγο αργότερα, έλαβα τα ακόλουθα νέα: “ένοπλοι στρατιώτες πεζικού περικύκλωσαν το πυροβολικό και είπαν ότι αν άνοιξαν πυρ εναντίον των Τούρκων, θα πυροβολούσαν οι ίδιοι το πυροβολικό.”Οι λόγοι που πρότειναν ήταν απλοί. Εάν η φωτιά δεν ξεκίνησε τώρα, αλλά οι Τούρκοι θα τους είχαν πάρει φυλακισμένους. Αν οι Τούρκοι ήρθαν μετά τους πυροβολισμούς, θα τους είχαν κόψει όλους. Αντιμέτωποι με αυτή την αξιολύπητη κατάσταση, με μεγάλη θλίψη διέταξα την καταστροφή των πυροβόλων όπλων και των πολυβόλων. Τότε έπρεπε να σηκώσουμε τη λευκή σημαία.”

ΕΛΛΗΝΙΚΈΣ ΔΥΝΆΜΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΈΡΡΙΨΑΝ ΤΗ ΒΟΉΘΕΙΑ

Το πρωί της 9ης Σεπτεμβρίου 1922, οι εφεδρικές δυνάμεις που κατείχε η Ελλάδα για την υπεράσπιση της Σμύρνης και των περιχώρων της ήταν περίπου κοντά σε μια διαίρεση. Αλλά δεν μπόρεσαν να σώσουν τον υποχωρούντα ελληνικό στρατό. Υπήρχαν επίσης στρατεύματα που έφεραν από τη Θράκη. Αυτοί οι στρατιώτες, που έφεραν τα πλοία, δεν είχαν τη δυνατότητα να προσγειωθούν στη Urla. Έλληνες στρατιώτες παρακολούθησαν το τουρκικό ιππικό να εισέρχεται στη Σμύρνη από τα πλοία στα οποία βρίσκονταν.

Ο ΜΟΥΣΤΑΦΆ ΚΕΜΆΛ ΧΤΥΠΆ ΣΚΛΗΡΆ

Τροφοδοτούμενη από τη μεγαλομανία του Βενιζέλου, η μικρασιατική περιπέτεια του Μεγάλου ιδεώδους κατέληξε σε μεγάλη ήττα και ντροπή. Ως κράτος που χαστούκισε Ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ στη Μικρασιατική Καταστροφή, ολοκλήρωσαν την εσωτερική τους αναμέτρηση εκτελώντας 6 πολιτικούς και στρατηγούς, κυρίως πρώην πρωθυπουργούς Γούναρη. Αλλά έχουν μάθει μαθήματα;

ΣΉΜΕΡΑ ΕΊΝΑΙ ΧΘΕΣ

Σήμερα, στο πλαίσιο της Μεσογείου, η πολιτική και ψυχοκοινωνική συγκυρία στην οποία βρίσκονται η Ελλάδα και το ΚΚΕ είναι παρόμοια με τις συνθήκες της Διάσκεψης των Παρισίων του 1919. Η Βρετανία έχει τις ΗΠΑ, την ΕΕ και ιδιαίτερα τη Γαλλία, Ο Βενιζέλος έχει το δίδυμο Μητσοτάκης και Δένδιας και Αναστασιάδης. Εκείνη την εποχή, ένας αδύναμος εκτελεστής όπως η Ελλάδα επιτέθηκε σε ένα μεγάλο ετοιμοθάνατο κράτος ως πληρεξούσιο όρνιο. Το αίμα που χύθηκε δεν ήταν ούτε Βρετανός ούτε Γάλλος ούτε Αμερικανός. Φτωχός, αγρότης, άνεργος ξένος Έλληνας νεαρός πέθανε με το σπαθί των Τούρκων που αγωνίζονται για ανεξαρτησία. Ο πόλεμος των Τούρκων ήταν Εθνική Άμυνα.

Οι Έλληνες εισβολείς ήταν το έναυσμα του ιμπεριαλισμού. Σήμερα, είναι το έναυσμα ενός ιμπεριαλιστικού χάρτη που προσπαθεί να διαχωρίσει την Ανατολία από τη γαλάζια πατρίδα της. Προσπαθούν να επιβάλουν ένα όραμα ενάντια στη λογική, το νόμο, τη λογική και τα γεγονότα στην Τουρκία, παίρνοντας πίσω τους την ΕΕ και τις ” νωμένες Πολιτείες. Κάθε μέρα προκαλούν την Τουρκία με το να γίνουν αλαζονικοί.

ΣΥΜΒΟΥΛΈΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ

Από εδώ απευθύνομαι στον ελληνικό λαό. Γνωρίστε την ιστορία σας. Εκτός πορείας. Μην δίνετε πίστωση στους πολιτικούς που θα σας βάλουν σε μια περιπέτεια. Αναζητήστε τρόπους να ζήσετε μαζί ειρηνικά με τους Τούρκους στο Αιγαίο. Μην ξεγελιέστε από τα όνειρά σας για μεγαλομανικές ιδέες που δεν θα ξεπεράσουν τη φαντασία στις σημερινές συνθήκες, πόσο μάλλον τις μεγαλομανικές διαθέσεις τους.

ΣΥΜΒΟΥΛΈΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΊΑ

Η Τουρκία περιβάλλεται από τη Δύση σε όλους τους τομείς. Αυτή τη φορά, οι θάλασσες θα είναι ο κύριος τομέας λειτουργίας. Η Τουρκία, απομονωμένη από το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, είναι ένας στόχος συγκυρίας που έχει τερματίσει την ύπαρξη της ΤΔΒΚ. Ο στόχος είναι η μπλε πατρίδα. Τα μεγαλύτερα μέσα αυτής της διαδικασίας είναι η Ελλάδα και το ΚΚΕ. Η Ελλάδα το 1919 * η ΓΡΥ επαναλαμβάνει σήμερα τα μεγάλα λάθη της το 1974. Η Ελλάδα, η οποία έχει πάρει μαζί της τους Ελληνοκύπριους κάτω από την προστατευτική ομπρέλα της ηγεμονίας, ενεργεί αγνοώντας το μέλλον και τις γεωπολιτικές πραγματικότητες της. Το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλες κρίσεις.

Η Τουρκία πρέπει να είναι έτοιμη για αυτές τις κρίσεις σε μεγάλη ενότητα και ενότητα με τις ένοπλες δυνάμεις της στην πρώτη θέση. Με οικονομικές πιέσεις, οι πιέσεις θα αυξηθούν για να θυσιάσουν τα γεωπολιτικά μας συμφέροντα. Ήρθε η ώρα να σφίξετε. Ας φωνάξουμε πάλι από εδώ ότι ο Μουσταφά Κεμάλ είναι το μόνο τσιμέντο που θα μας δέσει. Αυτή η κατακραυγή γίνεται όχι μόνο στην κυβέρνηση, αλλά και στο κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης. Δεν είναι καιρός για Κεμαλισμό γλυκού νερού σε ήρεμα νερά, αλλά για Κεμαλισμό αλμυρού νερού σε θυελλώδη νερά.

Πόρων.

Margaret Macmillian, Παρίσι 1919, εσείς μήνες που άλλαξε τον κόσμο

Winston S. Churchill, Η Παγκόσμια Κρίση, Η Κοινωνία Folio, Λονδίνο, 2007.

Ουμάρ, Η Μάχη της Σμύρνης με την αφήγηση των Ελλήνων και των Ελλήνων της Ανατολίας, εκδόσεις επανάσταση

G. a. Jaeschke, Mitteilungen der Deutsch, Turkischen Gesellschaft in Bonn heft, 73 Marz 1968, light of British documents

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here