Londra merkezli Drone Wars (Dron Savaşları) Platformu, Türkiye’nin ürettiği ve pazarladığı S/İHA’lara dikkat çekti. Drone Wars yazarlarından Araştırmacı Samuel Brownsword, Türkiye’nin S/İHA üretimini hızlandırdığını ve S/İHA üretiminde liderliğe oynadığını yazdı. Türk S/İHA’larının üretimin yirmi yıllık bir çabanın sonucu oluştuğu belirtilen haberde, “Birçok analist ülke çapında bir beyin göçü gibi çeşitli zorlukların endüstrinin büyümesini yavaşlatabileceğine inanırken, İHA programı Türkiye’yi küresel drone pazarında önemli bir oyuncu haline getirdi“ ifadeleri yer aldı.
Azerbaycan, Katar ve Ukrayna’nın 2018’den bu yana Bayraktar TB2 S/İHA’yı kullandığı ve sıradaki alıcıların Fas, Polonya ve Arnavutluk olduğu belirtilen haberde, “Türkiye aynı zamanda küresel drone pazarını kendi avantajına göre şekillendirdi ve bu süreçte kazançlı ancak stratejik anlaşmalar yaptı. Rusya’dan S-400 hava savunma sistemini satın aldı, ancak Ukrayna ile Akıncı ve bir TB2 varyantını ortak geliştiriyor. Türkiye, son yıllarda NATO’yu defalarca kızdırdı , ancak ittifakın üye devletlerle insansız hava araçları ilişkileri kurarak Rusya’yı caydırma çabalarını desteklediğini göstermek istiyor“ açıklamaları yer aldı.

2015’ten bu yana Türkiye’nin, insansız hava aracı filosunu Suriye, Libya, Güney Kafkasya ve kendi sınırları içinde büyük etki yaratacak şekilde konuşlandırdığı belirtilerek, “Türkiye’nin dünya pazarındaki prestijli itibarının bir başka nedeni de ürünlerinin savaş alanında yüksek profilli başarılar elde etmesidir. Bazı gözlemciler bu çatışmalarda sergilenen silahlı İHA’lar hakkında çekincelerini dile getirdiler, ancak Dağlık Karabağ’daki çatışmanın ardından TB2 ve diğer S/İHA’ların artık savaşta kanıtlanmış makineler olduğu konusunda yaygın bir kabul var“ denildi.
Bayraktar TB2’lerin Karabağ’daki başarısını dile getiren haberde, “Karabağ’daki ‘Tek Vatan Operasyonu’nu ele alın; Bayraktar TB2’ler, Ermenistan’a ait yüksek değerli, kara savaşı varlıklarının yanı sıra asker mangalarını tespit etmek ve imha etmek için kullanıldı. TB2’ler, 90 tank dahil olmak üzere 500’ün üzerinde zırhlı aracı imha etti. Bu durum, bugüne kadar küçük, çok yönlü, ucuz savaş dronlarının ağır kara birimlerini nasıl açığa çıkarabildiğinin ve çatışmaların sonuçlarını kararlı bir şekilde şekillendirebildiğinin en güçlü göstergesidir“ ifadeleri yer aldı.
Türkiye, S/İHA üretimine ve ihracatına devam ederken, Avrupalı güçlerin uyuduğu belirtilen haberde, “Karabağ savaşının sona ermesinden sonra, Birleşik Krallık Savunma Bakanı Ben Wallace, Bayraktar TB2’nin S/İHA’lara “öncülük ettiğinin” bir sembolü olduğunu söyleyerek, ucuz silahlı insansız hava araçları tedarik etmekle ilgilendiğini ifade etti . Avrupalı güçlerin, Türkiye’nin bir insansız hava aracı süper gücü olarak yükselişinde uyumaktan utanıyor olması muhtemeldir“ açıklamaları yer aldı.
