İlk inşa faaliyetleri 3 Temmuz 2017’de İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda törenle başlanan MİLGEM konseptinin devamı İ Sınıfı ilk TCG İstanbul (F-515) fırkateyni suya indirildi. TCG İstanbul fırkateyninin, Mayıs 2022’de liman kabul testleri, 2023 Ocak’ta seyir kabul testleri tamamlandıktan sonra 2023 Eylül’ünde ise Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilmesi planlanıyor.
4 adet inşa edilecek İ Sınıfı Fırkateynlerin geri kalan üçünün teslimatı ile ilgili olarak Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler,“İ sınıfı fırkateynlerimizden TCG İzmir (F-516), TCG İzmit (F-517) ve TCG İçel’in (F-518) teslimatı, 2027’ye kadar tamamlanacak.“ açıklamasında bulundu.
Konuya ilişkin olarak Doğu Akdeniz Politik’e konuşan E. Koramiral Can Erenoğlu “I-Sınıfı fırkateynler ile özellikle Hava Savunma Harbi yönünden emsallerine nazaran daha etkili ve uzun menzilli silahlara, etkin komuta kontrol ve savaş yönetim sistemlerine sahip olunacaktır.“ dedi.
E. Koramiral Can Erenoğlu’nun değerlendirmeleri şu şekilde;
“Deniz Harp Okulu ve Deniz Lisesinin kuruluşunun 200. Yılında mezun olduktan sonra ilk görev aldığım gemi Kıbrıs Barış Harekatına da katılan I-Sınıfı bir muhripti. (TCG İZMİT D-342) Deniz Harp Akademisinde öğrenci subay olarak eğitim gördüğüm 1980-1982 yıllarındaki tezlerimin ilki “Deniz Kuvvetleri Araştırma Merkezi ihtiyacı”, ikincisi ise “Türk Deniz Kuvvetlerinin Ege ve Doğu Akdeniz için en uygun su üstü platformunun ne olması gerektiği” idi. 38 yıl önce bile “radar kesit alanının azaltılması” ile uğraşıyorduk.
Geç de olsa ne mutlu ki Deniz Kuvvetleri Araştırma Merkezi 1997 yılında açıldı, ilk milli korvet (MİLGEM) TCG Heybeliada da Preveze Deniz Zaferi’nin 470. Yıldönümü olan 27 Eylül 2008’de denize indirildi. Deniz Kuvvetleri Strateji ve Kuvvet Plan Dairesi Başkanı görevinde iken (1999-2001) de Türk Fırkateyni 2000 (TF-2000) adıyla Hava Savunma Harbi Fırkateyni projesi Stratejik Hedef Planında yer aldı. Kaynak bulunamadığı için proje ancak 2019 yılında yürürlüğe girdi ve bugün ilki denize indirildi. Deniz Kuvvetlerimizin temel hedefi “Mavi Vatan’da ve açık denizlerde milli güce dayalı etkin ve saygın bir Donanmaya sahip olmaktır.“
Deniz Kuvvetlerinin ufkun ötesini gören vizyoner personelinin kararlı ve başarılı girişimlerinin gerçeğe dönüşmesi sömürgeci emperyalistlerin menfaatlerine engel teşkil ettiğinden Deniz Kuvvetleri merkezli ve tamamen iftiralara dayanan büyük bir siyasi operasyonla çoğumuzun yıllarca özgürlüğü gasp edildi. Yine de yetiştirdiğimiz ve birlikte çalıştığımız az sayıdaki özverili personelin çalışmaları her türlü takdire layıktır. I-Sınıfı fırkateynler ile özellikle Hava Savunma Harbi yönünden emsallerine nazaran daha etkili ve uzun menzilli silahlara, etkin komuta kontrol ve savaş yönetim sistemlerine sahip olunacaktır.
Bugün savunma ihtiyaçlarımızın yaklaşık yüzde 70’i milli olanaklarla karşılanmaktadır. Nihai hedef bu oranı aşamalı olarak %100’e çıkarmak ve hem teknoloji hem de gemi ihraç etmektir. Bu hedef de aşamalı olarak gerçekleşmektedir. Pakistan ile toplam dört adet MİLGEM korveti inşası anlaşmasının ardından Ukrayna ile de 4 adet MİLGEM korveti inşası anlaşmasının imzalanması büyük bir başarıdır. Bu başarıda çok büyük payı olan ve MİLGEM’i hayata geçiren 20’nci Deniz Kuvvetleri Komutanımız merhum Oramiral Özden Örnek’i tekrar rahmet, minnet ve saygıyla anıyorum.
Dileğim; Yeni Tip Denizaltı projesinin ve Milli Denizaltının (MİLDEN) duraksamaksızın gerçekleştirilmesi, daha fazla gecikmeden nükleer denizaltı projesine başlanması ve inşa edilecek harp gemilerimize ve yeni açılacak Deniz Kuvvetleri tesislerimize TCG ÖZDEN ÖRNEK, TCG CEM ÇAKMAK, TCG SONER POLAT, TCG ESER ŞAHAN, TCG BERK ERDEN, TCG MURAT ÖZENALP, TCG ALİ TATAR, TCG OLGUN URAL, TCG DOĞAN İLHAN ve TCG SADETTİN DOĞAN isimlerinin verilmesidir.“