Prof. Dr. İsmail Demir: ”Altay Tankı Konusunda İmzalar Atılacak”

0
471

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Savunma ve Havacılık Sanayiinde Küresel Stratejiler Konferansı-21 kapsamında basın mensupları ile bir araya gelerek kamuoyunda merak edilen proje ve savunma konularına ilişkin dikkat çekici değerlendirmelerde bulundu. 

Prof. Dr. İsmail Demir, Altay tankı konusundaki sürecin hızlandırıldığını bildirerek, ”Altay tankı için Güney Kore ile imzaları atacağız. Şubat ayında Türkiye’yi ziyaret edecek ve yüz yüze görüşeceğiz.” dedi.

ALTAY Tankı

”Altay Milli Tankının güç grubu yani motor ve şanzımanla ilgili mutabakat imzalanacak. Koreli heyet Şubat ayında Ankara’ya gelecek. Projedeki durgunluk aşıldı. Türkiye diğer yandan kendi güç grubu için çalışmalarına aralıksız devam edecek.”

S-400 ve MMU

”S-400’ün ikinci sisteminde Rusya ile belirli bir işbirliği alanı öngörülüyor. Ortak üretim ve işbirliği konusunda adımlar atılıyor. Detayları çalışıldı. İkinci sistemin ana unsurlarından birisi de teknoloji transferiydi. Bu tür sistemler, stratejik sistemler olduğu için her ülke mahremiyetini korumak ister. Sistemler üretildiğinde daha net açıklama yaparız.”

”Rusya ile görüşmelerimizde çok sayıda işbirliği kalemi var. Bunlar Milli Muharip Uçak (MMU) ile ilgili bazı konuları da içeriyor. MMU, 2023’te hangardan çıkacağı için seçtiğimiz bir motor tipi, belirli sistemler var. Ama zaman geçtikçe belirli sistemlerin değiştirilerek, geliştirilerek yenilenmesi veya yerlileştirilmesi gibi adım adım bir süreç olacak. Bu süreçte de yerlileştirilecek sistemlerle ilgili Rusya ile görüşmeler olabilir.”

MMU Motoru

”Bu Türkiye’nin milli jet motoru yolculuğunda muhtemel oyunculara yayınlandı ve onların bir araya gelip bu teklifi tekrar gözden geçirmeleri ve yerli motor üretimi ile ilgili bir yol haritası oluşturup Türkiye’deki mevcut bütün kabiliyetlerin masada olduğu bir yol haritasında hep beraber el ele yürüme stratejisini oluşturacak. Çünkü Türkiye’nin bu konuda çok derin bir geçmişi yok, bu konuda tecrübeli mühendisimiz, tasarımcımız çok fazla yok. Onun için 3-4 parçaya bölmek gibi bir lüksümüz olmadığı için onları birleştirip, bir arada koordineli şekilde çalıştırmamız gerekiyor. İmalat konusunda önemli kabiliyetlerimiz var. TEI çok önemli imalat kabiliyetleri sergiledi. Daha da ileri malzeme araştırmaları ve imalat teknikleri çalışılıyor ama bahsettiğimiz teklife çağrı, milli motor geliştirme sürecimizin yeni bir adımı. Hürjet motoruyla ilgi de sıkıntı yok. Baştan yola çıkarken sıkıntı olamayacağıyla ilgili tabiri caizse garanti alınarak yola çıkıldı. O açıdan bir alternatif plan yapmadık. Bir sıkıntı beklemiyoruz.”

”ABD’den F-110 motoru gelecek. Milli jet motoru yolculuğunda yerli firmaların el ele yürümesi stratejisiyle hareket edilecek. Kabiliyeti olanlar aynı masada toplanacak.”

Milli Muharip Uçağı (MMU)

F-35

”F-35 ile ilgili olarak Amerika’nın çok net açıklamaları var, Türkiye’nin programdan çıkartıldığı konusunda. Genelde programın ortaklık bazında, Türkiye’nin belirli menfaatleri vardı. Bunun belirli bir kısmı gerçekleşti. Programa ortaklık bedeli veyahut uçakların bedeli ile ilgili nasıl bir hal yolu bulunur bunun görüşmeleri yapılıyor. Görüşmenin kapsamı bu. ”

Patriot ve SAMP-T

”Patriot konusunda ABD ile bir gelişme ve herhangi bir temas yok. Fransa ve İtalya ortaklığında üretilen füze savunma sistemi SAMP-T de tanımlama çalışmamız bitti. Birkaç detay imzamız var. Ondan sonra oturup daha önce konuştuğumuz çerçevede görüşüp, SAMP-T’yi planlayacağız.”

SİPER

”Siper’in, menzil ve irtifa bilgisi konusunda özellikle askeri cenahla mutabakat halinde bu tür bilgilerin fazla verilmemesi gerektiğiyle ilgili yaklaşımımız var. Siper’in nihai hali çok daha iyi olacak.”

HİSAR O+

”Hisar O+’nın teslim süreci devam ediyor. Sistem imalatçı açısından hazır. Kullanıcıyla belirli kontroller, adaptasyon eğitimleri vesaire var. Bu yıl sonu istesek olur ama herkesin içine sinecek şekilde biraz daha yıl sonunu geçebilir.”

Ukrayna Krizi

”Ukrayna’ya bir parti SİHA sattık. ‘Gerginlik üzerine Türkiye, Ukrayna’ya İHA ve SİHA gönderiyor’ anlayışı olmasın. Bu bir süreçti. Baştan konuşulan parti anlaşmaları vardı. Ukrayna’nın belli üretim ve yatırım projeleri vardı.”

SAMP-T Hava Savunma Sistemi