SL Press: “Meis (Kızılhisar) Adası Tehlikede!“

0
1720
Atina merkezli SL Press’te yer alan bir değerlendirmede, Türkiye’nin Ege Denizi’ndeki EGAYDAAK’lara (Egemenliği Antlaşmalarla Yunanistan’a Devredilmeyen Ada, Adacık ve Kayalıklar) olası bir operasyon yapabileceğini belirterek, küçük adalardaki savunma ve silah sistemlerinin geliştirilmesi ve yenilenmesi çağrısı yer aldı.
Söz konusu değerlendirmede, “Yunan topraklarının sonunda bulunan Meis (Kızılhisar) Adası tehlikede. Bu nedenle hem kuvvet transferi hem de hava ve deniz desteği için özel planlar yapılmalıdır“ açıklaması yer aldı.

“Küçük Adalara, Yeni Tahkimatlar ve İletişim Hendekleri Kurulmalı“

Ege Denizi’nde Türkiye anakarasına yakın büyük adaların kendilerini savunma için yeterli güce sahip olmadığı belirtilen haberde, “Ankara 152 küçük ada ve adacık üzerinde hak iddia ediyor. Olası hedefleri ise Fourni, Thymena, Oinousses, Ikaria, Agathonisi, Syrna, Kinaros, Gyali, Plati, Kalolimnos, Farmakonisi ve Arkoi! Bu adaların hepsi “Yunan işgali altındaki Türk adaları” listesinde. Ege’de savunmadan sorumlu ASDEN (İçişleri ve Adalar Kıdemli Komutanlığı) için önemli olan, kuvvetlerini ne kadar dağıtacağı, hangi adalara yedek kuvvet konuşlandıracağı ve nasıl kullanacağıdır. Küçük adalarda tabur kuvvetleri veya bir manga veya grupla birlikte sadece ileri karakollar vardır. Yani düşman, küçük adalara çok daha güçlü kuvvetlerle saldırırsa kolayca etkisiz hale getirilebilecektir“ ifadeleri yer aldı.
Yunanistan Sahil Güvenlik ve deniz kuvvetlerinin teyakkuzda olduğu ifade edilen değerlendirmede, “Bu, deniz sınırlarını geçmeyi çok zorlaştırdı. Türkler, elbette deniz kuvvetlerine nüfuz etmenin veya onları işgal etmek için başka bir yerden girmenin yollarını tasarlayacaklar. Düşman komandolarının kendilerini göçmen kılığına sokabilecekleri göz ardı edilmemeli. Havada, Yunan Hava Kuvvetleri’nin galip geleceğine inanıyoruz, ancak düşman yine Yunan kuvvetlerini hedefinden uzakta işgal etmeye çalışacak. Deniz ve Hava Kuvvetlerini başka yerlere de dahil ederek, önden gelecek taarruz kuvvetlerini (sürat tekneleri veya helikopterlerle) ve esas olarak takip edecek çıkarma kuvvetlerini gönderecektir. Küçük adalardan herhangi birinin hedef olabileceği göz önüne alındığında, sorumlu komutanlar araziyi incelemeli ve savunma için önerilen yerleri ve dağıtma ve yeniden inşa için alternatif yerleri belirlemelidir. Yeni siteler ve tahkimatların yanı sıra iletişim hendekleri oluşturulmalıdır“ açıklaması yer aldı.

“En Küçük Ada’nın Bile Kaybedilmesi Ağır Bir Yenilgidir“

Küçük adalarda herhangi bir saldırıya karşı savunmayı güçlendirecek unsurun bulunmadığı belirtilen yazıda, “Yunan Silahlı Kuvvetleri, Imia’daki (Kardak) fiyaskosunun ardından küçük adaları güçlendirmeye yönelik operasyonlarla, sürekli tatbikat yapıyor. Ne yazık ki, daha büyük adalarda, daha küçük adalardaki savunmayı güçlendirmek için piyade ve ağır silahları taşımak için gemiler yok. Adaların savunmasının belkemiği olan piyade, “saha dışında” operasyon yapmak için uygun eğitime sahip değil. Bu nedenle, daha önce düşünülmemişse, Yunanistan anakarasından sevk edilecek kuvvetler beklenmeden, büyük adalardan küçük adalara rezerv ve erzak transferinin yolu düşünülmelidir. Amfibi kuvvetlere karşı hareket etmek için saldırı helikopterleri olmalıdır“ denildi.
Son olarak, en küçük adanın elden çıkması durumunun ağır bir yenilgi olacağı ifade edilen yazıda, “Yunan topraklarının sonunda bulunan Meis (Kızılhisar) Adası ​​tehlikede. Bu nedenle hem kuvvet transferi hem de hava ve deniz desteği için özel planlar yapılmalıdır. En küçük adanın bile kaybedilmesi ağır bir yenilgidir ve Türk kıyılarına olan mesafesinin kısa olması nedeniyle geri alma harekatı büyük zorluklar içermektedir“ ifadeleri kullanıldı.

Çeviri: Caner Çiftçi

(Atıf yapılmadan kullanılamaz)